woensdag 26 februari 2020

BLOGBREAK

ETHIOPIE LIEP ALS EEN TREIN. 

ZAMBIA HEEL WAT MINDER. 

EERST ONZE LAPTOP EN NU MEZELF.

 OM EEN LANG VERHAAL KORT TE MAKEN. IK LAG ZES DAGEN EN UITERAARD ZES NACHTEN IN MIJN BED. GELUKKIG HEBBEN ZE HIER GOEDE MALARIAMEDICATIE. ZE ZIJN ER HIER DAN OOK VOLOP MEE VERTROUWD. VANAF MAANDAG BEGON HET DE GOEDE RICHTING UIT TE GAAN. IK KON AL EEN UURTJE UIT MIJN BED. JAN WAS AL AAN HET INFORMEREN VOOR EEN VROEGERE VLUCHT MAAR DAT IS NU OOK AFGELAST. WE REDDEN HET PLUS EN MIN WEER!! 

Af en toe kwam er hier in de kamer een delegatie vrouwen binnen  en die beginnen dan aan een minutenlang gebed. Een ratel waar je geen speld tussen krijgt. Beschermd ben ik dus. Doris zei me terloops dat ik rechtstreeks naar God zou gaan moest het toch misllopen...Van een opkikker gesproken!!

En dan gaan we nu even verder met onze story.



Een van de zakjes ononepa die we maakten voor de ondervoede kinderen. Het bevat soja, moringa en suiker.



Jonathan en zijn dochter Salomé.



Een hoedje kreeg ze al. Zonnecrème hadden we teveel bij. Dat kan ze voorlopig hebben. We gaan nog wel langs Chipata voor extra.


Kleedje gemaakt door...


Isaia



Ons Agnes in hare stoel die we meebrachten van Chipata .



De pompoenen in volle groei. Probeer volgend seizoen zelf eens eens de pumpkin leaves.  Een aanrader!


Casava stampen en ..










zeven om nsima te maken.



Inkijk in het immigratie"kantoor". Vandaag langs geweest want ons visum verliep. Foto's nemen is verboden. Daarom maar stiekem van achter de deur.


Jatropha bonen. Die worden eerst gebrand en dan geperst om later zeep van te maken.



Het resultaat.

 Terwijl ik lag te "zieltogen" bracht Jan  van alles en meer in orde. Morgen brengen ze maïsmeel dat dan kan verdeeld worden.

Deze keer deden we geen grootse dingen zoals schoolmeubilair maken maar talloze kleine projecten. Teveel om op te noemen. Niemand vraagt hier wat maar na een tijdje vang je wel heel veel op. Toevallig merkten we gisteren dat de dochter van Tigris thuis is . Geen school kan lopen want er is schoolgeld en een uniform nodig. Dat is het eerstvolgende dat we kunnen in orde brengen.  Schoolgeld gaan betalen voor twee jaar want dat vinden we uitzonderlijk belangrijk. De mama is een vrij verstandige vrouw, hopelijk zit het dus in de dochter haar genen.



Ik ga afsluiten met dezelfde woorden die hier de hele dag te pas en te onpas gebruikt worden.

  GOD IS

 BLESSING YOU!!


6 opmerkingen:

  1. Hey , dat is helemaal geen goed nieuws . Hadden jullie dan geen medicatie genomen tegen malaria ? Hopelijk kan je daar genoeg aansterken om terug te komen . Jij een week in bed dan moet het al lelijk doen. We duimen dat het terug de goede kant opgaat . Het nieuws hier : nog steeds geen regering , vandaag een cm sneeuw niet hier in Edegem maar meer naar Vlaams-Brabant toe. Op één twee drie terug gesmolten natuurlijk. Ja en dan het alles overheersend nieuws rond dat corona virus . Het komt wel heel dichtbij. Mensen vast in een hotel op Tenerife , dode in Parijs , zieken in Oostenrijk , dorpen afgesloten in Italië . En hier in het UZA hebben ze al containers klaargemaakt voor de opvang van de besmette mensen moesten het hier beginnen. Je ziet weinig goed nieuws te rapen .
    Gonda , verzorg je goed en hopelijk heb je genoeg voedsel om aan te sterken . Dikke knuffel van ons

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat hier duidelijk de goede kant op. Wij zijn zeven jaar geleden eens erg ziek geweest door preventief medicatie te nemen tegen malaria. Jan tien in extreme maten. We beschermen ons nu met spuitbusje en kleding maar ja.... Het is hier nu ook uitzonderlijk veel aan het regenen. Terwijl we dit tot nu toe nog niet meemaakten. De muggen hebben dus vrij spel. Jan is gisteren naar de markt geweest en ik maakte een pot soep voor enkele dagen. Dus vitaminen volop. WE REDDEN HET maar het was wel een zeer akelige ervaring. Dikke knuffel terug

      Verwijderen
  2. Hallo Jan en Gonda,
    We zijn ontzettend geschrokken! Ik doe van alles fout, want dit is de tweede keer dat ik aan deze mail begin. We zijn zo opgelucht dat jullie daar beschikken over de nodige medicijnen. En ze hebben blijkbaar toch geholpen, gelukkig maar.
    Maar ons hart gaat uit naar jou, Gonda! Want zo ziek in je bed liggen, ver van huis, is ontzettend ellendig om mee te maken!
    En die gebedsgroep is dan ook niet erg bemoedigend, hoe goed bedoeld ook! Maar blijkbaar is het ergste voorbij, hoe zeggen ze dat ook weer : "Onkruid vergaat niet!!!"
    We hebben ook de foto's gezien en jullie verslag gelezen : onderschat niet wat jullie ondertussen weer maar eens gerealiseerd hebben! Jullie "kleine projectjes" hebben nu al een grote inpact op het persoonlijke leven van de betrokken mensen.
    Kennen jullie nog de hemden, broeken en kleren in witte, Indische katoen uit onze jaren zestig?
    Dat is wat Salomé nodig heeft : haar lichaam kunnen bedekken met een witte, ademende stof die heel gemakkelijk is in onderhoud.
    Maar hebben ze dat daar?
    Mocht er nog iets zijn wat je graag wil doen, maar waarvan je zegt, daar hebben we hulp bij nodig : laat het maar weten!
    Met veel plezier!
    Dikke knuffel!
    Herman en Mia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was inderdaad geen leuke ervaring. Je bent er dan ook erg onervaren mee. Van de ene moest ik één pil nemen van een andere vier en een volgende zei dat ik best met alles stopte. We sloegen helemaal tilt. Ik ben dan maar op m'n eigen gevoel af gegaan en dat lukte uiteindelijk. We hebben tot nu toe nog maar enkele bonte stoffen gevonden. Je moet ook weten dat de mensen hier dan EN nacht hetzelfde aanhebben en dat voor jaren. Kijk maar eens naar het t shirt van Salomé dan weet je genoeg. In Katete liggen er bergen Europese kleren . Voor vier kwatsa per stuk kan je wat uitzoeken. Ik ben uiteraard wel altijd de enige witte die daartussen snuffelt maar dat ben ik ondertussen al gewoon..Bedankt voor het voorstel. Voorlopig redden we het! Dikke knuffel terug van ons beidjes

      Verwijderen
  3. Het ziet er daar leuk uit! veel beterschap!!!! X

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve schat. Jullie zijn gaan skiën. We zagen foto's. Veel sneeuw!! We doen hier ons best om voor de mensen wat te betekenen. We tellen af!!

    BeantwoordenVerwijderen