woensdag 5 februari 2020

TIKONDANE

DONDERDAG 30 JANUARI

Na lange tijd eindelijk terug op blog. Vorige maandagavond arriveerden we op ons project na een lange reis van Malawi tot Zambia.De eerste dagen doen we niets anders dan terug even wennen, wat rond lopen en onze oren en ogen open zetten.












 En al gauw hadden we een aantal plannen. Een jonge vrouw hier heeft een hersenbloeding gehad en is nog steeds gedeeltelijk verlamd. We gaan haar de kiné betalen voor een jaar en hopelijk brengt dat beterschap. We zijn ook al op bezoek geweest bij Doris van het weeshuis. Al de kinderen slapen daar op de grond. Jan is aan het meten geweest hoeveel stapelbedden van drie hoog we in de kamer krijgen. Morgen gaan we die laten maken maar eerst moeten we de maat van de matrassen hebben.




Straatbeeld in Katete




                             Hoe gaan we dat hier aanpakken met de bedden?

 Dan heeft ze nog een wc nodig want voorlopig is het een udo met een rieten mat rond. We kunnen morgen dus direct van start gaan.




MAANDAG 3 februari 

Ondertussen zijn we hier net één week. De bedden voor Doris zullen zaterdag klaar zijn. We gaan dan tot bij haar want die bedden moeten uiteraard in de kamer zelf in elkaar gezet worden. Volgende maandag brengen ze dan de matrassen. Nog voor enkele dekens zorgen en die kinderen kunnen eindelijk zacht dromen. Goed gevoel geeft dat. We hebben ook enkele zakken meel gekocht om nschima te maken want de hongersnood was er groot. De eerste drie maanden van het jaar is het hier altijd moeilijk om te overleven


                              

 een open keuken gaan bouwen voor de gasten. 

Er zijn hier twee studenten voor hun thesis gedurende drie maand, Bella van Duitsland en Sandra van Nederland. Is wel leuk voor ons. Er is hier nergens een mogelijkheid om iets klaar te maken en dat zou dus handig zijn. Morgen of woensdag gaan we aan de slag, uiteraard met de mensen van hier. Vanochtend naar de kiné gereden met Agnes, de vrouw die gedeeltelijk verlamd is. Eénmaal per week is hier maar kiné mogelijk en dat is uiteraard te weinig. Ik heb raad gevraagd aan bevriende ergo's en ik ga dat proberen toe te passen op Agnes. 



Ze is een beetje mijn proefkonijntje. We gaan wel met de fiets gaan want de afstand is  te groot om alle dagen te doen.



Op weg naar Agnes




                                                                  oefeningen bij Agnes

Lieve lezers.    Even vermelden dat ik mijn laptop heb laten vallen en bijgevolg is hij eergisteren in brand geschoten: Geen laptop meer: Ik gebruik nu even de laptop van Bella maar daar kan ik natuurlijk niet veel gebruik van maken: We gaan vrijdag naar Chipata om voor Agnes een stoel te kopen zodat ze niet op de grond hoeft te zitten:  Voor de rest hier alles oke  



3 opmerkingen:

  1. Super wat jullie daar doen voor die mensen.Respect

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha daar zijn jullie terug ! Was wel een gemis hoor ! Maar blij dat we weer een beetje kunnen meeleven. En ja werk genoeg zo te lezen .
    Maar wat zullen ze daar gelukkig zijn met hun stapelbedden …. en Jan kennende gaat dat stevige kwaliteit zijn. En voor Bella hopelijk ook wat lichtpuntjes , zal weer heel moeilijk worden voor jullie om dat achter te laten volgende maand . Hier gaat alles zijn gewone gangetje . Koud maar zonnig , voor zondag verwachten ze storm , nog altijd geen regering , Hans en Peggy vandaag 10 jaar getrouwd en wij straks naar Mechelen , kinepolis voor de film 1918 . Groetjes en hou jullie goed daar .

    BeantwoordenVerwijderen