maandag 21 december 2015

eten doe je nooit alleen

Gisteren te voet naar Tamara geweest. Zij werkt hier en woont in het volgende dorp. Wij dus zes km door het zand geploeterd en nog eens zes terug. Gelukkig hadden we drinken bij want die mensen hebben alleen putwater en dat is voor ons niet geschikt. Ze heeft dan een mat buiten gesleurd waar we konden op zitten maar het was eigenlijk al hoog tijd om terug te vertrekken. Tamara moet een goede conditie hebben want zij doet dat elke dag.

 Onderweg passeerden we het ziekenhuis. We zijn daar even binnen gegaan bij Moses, een jongen van hier. Die matrassen waren niet om aan te zien, zo smerig. En het stonk daar als de hel naar urine. Ze liggen daar dan ook allemaal samen op rubberen matrassen die half vergaan zijn. Moses van hier heeft de  sickelcelziekte (wie kan dat eens opzoeken) en heeft ondraaglijke pijnen. Ze hebben dan ook enkel een daafalganneke. Gelukkig krijgt hij nu om de 4 uur morfine, maar het lijkt erg op een aflopend verhaal...  Buiten gekomen draait de wereld voort, overal op zijn eigen manier, en hulp is hier ook weer niet mogelijk!





Eten doen we nooit meer alleen, of het nu sinaasappelen zijn of yoghurt. We delen altijd!












Kinderen eten geven is als onthaalmoeder jarenlang mijn job geweest, ik neem het even terug op. Dit ventje at wel nog nooit met een lepel, dat was duidelijk.





 

We zijn vandaag 41 jaar getrouwd. Het was deze namiddag vergadering. Iedereen vertelt dan wat ze gedaan hebben, bv de tuinmannen hebben cassava, maïs .. geplant We hebben getrakteerd met een drankje en een stuk geroosterd brood. Geef dit nu eens aan onze mensen. Ze spreken er schande van, maar hier is het bij velen de eerste keer van de dag dat ze iets eten. Duidelijk te zien zoals ze het binnen schrokken.

Zoals Jan al schreef, het is hier inderdaad weer regenseizoen maar weer zo anders dan bij ons. Het regent hier dan voor twee uur  daarna zijn alle paden rivieren geworden. Een uur later is alles droog. Ideaal! En ook daarstraks zijn we er in geluisd door de regen. Ineens gingen de hemelsluizen helemaal open toen we in de veranda zaten en het was weer te laat... Een halfuurtje wachten, net genoeg opdat het hele terrein weer onder water stond en dan maar onze stoute schoenen aangetrokken (in feite uitgetrokken...) om naar onze kamer te "zwemmen". We zijn al helemaal ingeburgerd, dus maken we ons geen zorgen meer om een druppeltje meer of minder...







Vraagje: konden  jullie het filmpje bekijken of lukt dat niet?
























Een fotootje nu van onze collega-volunteer Toni uit Cambridge. Hij is hier een paar weken geleden toegekomen en blijft tot eind februari. Toffe gast met een eetlust waar een olifant jaloers van wordt. En dat 3 keer per dag... Hij werkt elke dag een paar uurtjes voor Elke, de madam (Grande Dame) van het project. Daarbuiten foefelt hij zo ongeorganiseerd mogelijk in de tuin, overal zonder enig overleg noch plan kruiden of bloemen plantend of aan het wieden op de meest zinloze plaatsen. Hij ziet er daarbij altijd even gelukzalig uit en is altijd even tevreden over de geleverde arbeid. In dat opzicht is hij dus al helemaal een Zambiaan geworden... In mijn onwetendheid had ik hem voorgesteld om hem te helpen, elke dag een paar uurtjes. Nu is het te laat, ik kan niet meer terug maar als olympisch kampioen van zinloze werkjes wil ik eigenlijk liever niet door het leven gaan. Tiens, ik ben dan toch niet helemaal geïntegreerd...

Als Toni aan het woord is gaat de dag snel voorbij, want hij spreekt even "snel" als een Zambiaan werkt! Hmmm... Hij is net van het toneel verdwenen en inderdaad... het is alweer bijna slapenstijd! Groetjes dus aan jullie allemaal en tot morgen!!!




3 opmerkingen:



  1. Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van het bloed. Bij iemand met sikkelcelziekte leven de rode bloedcellen minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren.

    Bij sikkelcelziekte krijgt een deel van de rode bloedcellen een C-vorm, als van een sikkel. Sikkelcellen zijn niet zo soepel als gezonde rode bloedcellen. Ze glijden minder gemakkelijk door de bloedvaten heen en kunnen gaan klonteren en bloedvaten verstoppen.

    Sikkelcellen worden ook veel sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen. Een gezonde rode bloedcel leeft 120 dagen, een sikkelcel maar 20. Iemand met sikkelcelziekte kan ernstige bloedarmoede krijgen.

    Sikkelcelziekte komt in Nederland vooral voor bij mensen uit Suriname, de Nederlandse Antillen, Ghana, Turkije en Marokko.

    Sinds 2007 worden in Nederland alle pasgeborenen op sikkelcelziekte getest. Hiervoor wordt met de hielprik bloed bij de baby afgenomen. In Nederland worden elk jaar ongeveer 50-60 baby's met sikkelcelziekte geboren. Ouders met een kinderwens kunnen laten onderzoeken hoe groot de kans is dat ze een kind krijgen met sikkelcelziekte.




    Wat doen rode bloedcellen?

    Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels en organen in uw lichaam. Zonder de rode bloedcellen zou er bijvoorbeeld geen zuurstof bij uw hart of hersenen terecht komen.

    De klachten bij sikkelcelziekte worden veroorzaakt door:

    Tekort aan goed werkende rode bloedcellen. Dat geeft bijvoorbeeld bloedarmoede met moeheid, bleekheid, kortademigheid.


    Klontering van rode bloedcellen en afsluiting van bloedvaatjes. Dat geeft bijvoorbeeld slechter zien of een beroerte.


    Het snel afbreken van de rode bloedcellen. Dat geeft bijvoorbeeld bloedarmoede, geelzucht en zwelling van de milt.





    Wat zijn de verschijnselen van sikkelcelziekte?

    Sikkelcelziekte uit zich niet bij iedereen hetzelfde. De een heeft ernstige klachten en de ander kan er jarenlang heel weinig van merken. De eerste klachten ontstaan als een baby vier maanden oud is. De klachten komen vooral door de bloedarmoede.

    Klachten bij baby’s, peuters en kleuters:

    Bleekheid


    Veel slapen


    Niet zo goed eten


    Weinig alert


    Soms geelzucht


    Kortademig


    Buikpijn


    Bij wat grotere kinderen en volwassenen:

    Moeheid


    Bleekheid


    Geen puf om dingen te ondernemen


    Gevoel van zwakte


    Geelzucht


    Kortademig


    Pijn in de bovenbuik


    Groeiachterstand (door bloedarmoede)


    Soms bloed in de urine


    Slechter zien


    Galstenen


    Beroerte


    Iemand met de sikkelcelziekte kan soms ineens een sikkelcelaanval (of sikkelcelcrisis) krijgen. Het begint bijvoorbeeld:

    door een infectie, zoals een keelontsteking, blaasontsteking of griep;


    door zware lichamelijke inspanning;


    door veel te weinig te drinken (uitdroging);


    doordat iemand in een hoog gebied komt (bijvoorbeeld skiën).


    De verschijnselen van een sikkelcelcrisis zijn:

    Pijn en zwelling aan handen en voeten (vooral bij jonge kinderen)


    Zwelling rond andere gewrichten en rond de botten


    Heftige pijn in de bovenbuik (door opzwellen van de lever of de milt)


    Benauwdheid.





    Waardoor komt sikkelcelziekte?

    Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Adviezen bij sikkelcelziekte


    Voor mensen met sikkelcelziekte is het belangrijk om dagelijks voldoende te drinken. Is uw lichaam ‘te droog’ dan kunnen de normale ronde rode bloedcellen gemakkelijker sikkelcellen worden.


    Ook voor volwassenen met een minder ernstige vorm van sikkelcelziekte met een milde bloedarmoede, is het van belang dat ze gezond leven met gezonde voeding.


    Voor een kind met sikkelcelziekte is het belangrijk dat het elke dag gezond eet.


    Zorg dat het kind voldoende rustmomenten krijgt als u merkt dat het moe is of weinig kracht heeft. Op die momenten kan het aantal rode bloedcellen laag zijn.


    Pijn, benauwdheid of infecties zullen meestal redenen zijn om snel contact op te nemen met de specialist.

    Medicijnen en behandeling bij sikkelcelziekte


    Bij de milde vormen van sikkelcelziekte wordt foliumzuur gegeven. Foliumzuur is een vitamine uit de vitamine-B-groep. Foliumzuur helpt bij de opbouw van rode bloedcellen.


    Antibiotica zijn erg belangrijk bij sikkelcelziekte om ernstige infecties te voorkomen. Bij een beetje koorts of andere tekenen van infectie worden al gauw antibiotica gegeven. Meestal worden kinderen tot hun vijfde jaar voortdurend of in ieder geval zeer regelmatig met antibiotica behandeld.


    Patiënten met sikkelcelziekte krijgen iedere vijf jaar een injectie tegen longontsteking (pneumovax).


    Ook de jaarlijkse griepprik wordt sterk aanbevolen.


    Bij sikkelcelziekte kan de pijn vaak een reden zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Vaak kunnen daarnaast pijnstillers veel verlichting bieden. Als pijnstiller kunt u paracetamol gebruiken, bijvoorbeeld als u door de pijn niet goed kunt bewegen of slapen. Als de pijn steeds terugkomt, kunt u dit voorkómen door de pijnstiller met een vaste regelmaat in te nemen. Neem zo nodig twee paracetamol om de vijf uur (maximaal vier keer per etmaal).


    Voor heftige pijn gaat u naar de specialist. Soms wordt dan morfine gegeven.


    Soms wordt hydroxyureum gegeven. Het is een medicijn dat de aanmaak stimuleert van bepaalde rode bloedcellen die niet in sikkelcellen veranderen.


    Ook kan een bloedtransfusie gegeven worden met rode bloedcellen die niet in sikkelcellen kunnen veranderen.


    Wanneer iemand met ernstige sikkelcelziekte vaak bloedtransfusies krijgt, komt er veel ijzer het lichaam binnen. Dat ijzer kan gaan ‘stapelen’. Dat betekent dat er bijvoorbeeld grote hoeveelheden ijzer in het hart of de lever gaan zitten. Hierdoor kunnen die organen beschadigen. Om ervoor te zorgen dat het lichaam meer ijzer wegwerkt via de nieren krijgen deze sikkelcelziekte-patiënten het medicijn deferoxamine.





    Hoe gaat het verder bij sikkelcelziekte?

    Voor sikkelcelziekte wordt u meestal in het ziekenhuis behandeld door de (kinder-)hematoloog (specialist in bloedziekten). Door de afbraak van rode bloedcellen bij sikkelcelziekte kan soms de milt zo groot worden dat de specialist besluit de milt met een operatie te verwijderen.

    Soms kan een beenmergtransplantatie de sikkelcelziekte genezen.




    Meer informatie over sikkelcelziekte

    Voor meer informatie kunt u terecht op de Nederlandse Vereniging voor Hematologie.
    Deze tekst is voor het laatst herzien op 13 mrt 2012

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo , nee geen regenfilmpje gezien !
    Groetjes !

    BeantwoordenVerwijderen