woensdag 15 januari 2020

AXUM

Dinsdagavond 14 januari

We zijn in Axum,  reden door het Tigraygebergte en zijn nu dus in het land van de Tigraybevolking.


 Woensdag 15 januari

Dagje Axum. In de  voormiddag deden we het"stelenpark". In gewone mensentaal zijn dat grafzuilen. Daaronder zouden dus mensen begraven liggen. Die komen daar in geen geval nog onderuit. Alles is in graniet gebouwd en dat sleurden ze dus in blokken aan. Niet van "ver" .... maar toch enkele kilometertjes!!




Volgens de legende heeft de koningin ( duizend voor Christus) in een boze bui deze zuil omvergeduwd. Ze had een colère omdat haar volk niet geloofde in Johannes De Doper. Ik denk dat ze toch 's morgens spek met eieren gegeten had. Volgens de "ongelovige" archeologen was de voet en de fundamenten van de zuil niet sterk genoeg. Wat denken de lezers? Wij hebben onze twijfels.

           


Ze hadden toen al (ik denk voor toerist Jan) een granieten piano geïnstalleerd! Er waren ook prachtige gebruiks- en decoratievoorwerpen in het museum.



Laatste foto van de rechtopstaande zuil. Daarna zijn we moeten gaan lopen!



Nadien zijn we naar de Saint Mary of Zion kerk geweest. Eerst naar de resten van de oude kerk, de allereerste kerk van Ethiopië maar verwoest en nadien weer opgebouwd. Om wat reserve te hebben hebben ze dan zo'n 50 jaar geleden nog een nieuwe kerk gebouwd 100 meter voor de oude. Ethiopiërs zijn duidelijk vooruitziend... In elk geval was de oude kerk heel indrukwekkend net als het bijhorend museum! En daarbovenop hebben we ook nog een bezoek gebracht aan de Ark of the Covenant Chapel waar volgens de overlevering de stenen tafelen met de 10 geboden worden bewaard. Ze worden bewaakt door een stokoude monnik , hij alleen heeft toegang tot de Chapel die helemaal is omheind. Een geluk  want een echte bodybuilder leek hij me niet ...

 




Dit is het oorspronkelijk Heilig Boek van de O

rthodoxe Kerk



Een muurschildering van het Laatste Avondmaal



Het paleis van de koningin van Sheba, de zesde eeuw voor Christus. Ik had nog maar alleen van Sheba gehoord als katteneten!



En dan onze favoriete hobby....



kinderfoto's





Welke dromen heeft hij???




Vandaag, donderdag 16 januari, vertrekken we naar Mekele.


1 opmerking:

  1. Hey , weer een stad , kerken en musea die jullie kunnen aanvinken op jullie "to-do" lijst. Wij zijn gisteren Femke en Milo gaan opvangen na school . eerst eten , dan huistaken en dan ….. Scotland Yard gespeeld met hen . Ze hebben nu ook de smaak te pakken en geven hun ervaring zondag aan onze twee andere kapoenen Chloë en Laure . Want alhoewel het zondag al 19 januari is worden bij ons eindelijk de nieuwjaarsbrieven voorgelezen tijdens een familiebrunch. Dus wij blijven hier nog even in nieuwjaarsstemming en dat bij 12 g buiten . Onze paasbloemen en tulpen staan al 10 cm boven de grond. Hopelijk bedenkt de winter zich niet en brengt hij ons alsnog een bezoek in februari. Genieten jullie maar van die blauwe luchten , zon , prachtige natuur, cultuur en schattige kinderen !

    BeantwoordenVerwijderen