zaterdag 11 januari 2020

BAHAR DAR

VRIJDAG 10 JANUARI

We zijn in Bahar Dar, de hoofdstad van de Ethiopische hooglanden, aan het Tana meer, het grootste van Ethiopië.

 Ethiopië is het meest fascinerende land dat we tot nu toe hebben bezocht in Afrika en dat heeft veel redenen. De landschappen zijn heel afwisselend, van uitgestrekte vlakten tot bossen, rotsen en bergen. De bevolking is supervriendelijk , ze begrijpen je wel niet altijd maar dat moet je erbij nemen! Het is nog volledig authentiek en wordt helemaal gerund door de bevolking en dit met vallen en opstaan maar.... ze doen hun best! Helemaal ons ding alhoewel we gisteren toch een beetje kregelig werden toen we één uur en een half gewacht hebben op een fles wijn. Ze probeerden ons te sussen met te zeggen" it takes time" maar de echte reden was....de barman was met de sleutel weg! Leg dat eens uit bij ons in een restaurant! 

Onze eerste stop was bij de kerk van Sint Markos. De priester was rond zijn kerk aan het wandelen en vond het vanzelfsprekend dat wij ook zijn kruisbeeld kusten.

De Ethiopiërs zijn super christelijk, er zijn in Ethiopië meer dan 1000 kloosters .  De muren, deuren,  trappen en vloeren voor en rond de kerken zijn kraaknet! Hoe komt dat?  Honderden mensen gooien zich daar neer, strelen en boenen, kussen en likken...... Voor ons heel vreemd! Het christendom is hier veel ouder dan bij ons. De Ethiopiërs waren al christenen toen wij nog eiken en bronnen aanbaden.



Heel Ethiopië is in beweging. Niemand neemt ook pauze. Sleuren, trekken, dragen, hakken, kerven en vooral lopen! Waar naartoe?  Ze hebben in elk geval een plan dat dringend moet ingelost worden. 



Op de Meir tijdens de eerste soldendag is het rustiger dan hier op een gewone doordeweekse dag. Zo anders dan in Zambia, daar kennen ze wat van chillen, lachen en tetteren. Hier hebben ze van het woord "chillen" nog nooit gehoord!



Van Ethiopië komen de olympische atletiekatleten. Hier begrijp je hoe dat komt!








Hieronder zie je een "heilig" watervalletje. Je mag er alleen van drinken op een ochtend met een lege maag en dan blijf je gezond voor tientallen jaren. Ons maken ze het niet wijs maar de Ethiopiërs duidelijk wel. Aanschuiven in rij achter een "panel".




Op een vrijdag krijg je alleen "vastenvoedsel". Een grote "pannenkoek" met wat groenten en iets "ongedefinieerd"



Onze Georges heeft niet alleen een buitenverblijf maar blijkbaar ook nog een brouwerij! GOE BIERKE


Een gids moet je soms ook gidsen. Wij bepalen graag waar we willen stoppen en zo ontdek je plaatsen die niet platgetreden zijn door toeristen.





Schrobbeurt van de "tuktuks"



van jezelf



van je kleding



De binnenkant van de tuktuk wordt ook geschrobd. Hoe doe je dat? Je plant een stok onder het karretje aan ene kant en op die manier loopt het overtollige water er aan de andere kant terug uit. Handig toch? Een tip voor het thuisfront!!



Een heerlijke maaltijd van vis en groenten kost hier geen drie euro. Ik mocht kiezen tussen aardappelen of brood. Ik koos aardappelen en kreeg brood! That's  life!




De taal, het Amhaars is niet te leren of te snappen. Twee woorden ken ik; dank: ameseginallehu (ik schrijf zoals ik het hoor) en koffie: buna. Ze schrijven wel zoals wij, van links naar rechts.

no smoking in hun taal


Als je hier een uurtje in een stad rondloopt heb je het idee dat je al veertig jaar een kettingroker bent. Van een lage emissiezone hebben ze duidelijk nog niet gehoord. We hebben hier nog geen enkele roker gezien

ZATERDAG 11 JANUARI

Wat staat er op het programma? Een klim naar de bron en de watervallen van de Nijl en in de namiddag een boottocht naar een eiland. Op elk eiland staan er kloosters maar wij pikken er maar één uit, het eiland Zeghe.




Zij op weg naar de markt, wij naar de bron.








De Ethiopiërs vinden dit een wereldwonder. Wij zagen al de Victoria Falls. Andere koek maar ieder zijn waardigheid!






Na de lunch, boottocht naar Zeghe!



Een groep pelikanen vaarden mee.




Het klooster!




Het klooster dateert van het begin van de 17 de eeuw. Prachtige muurschilderingen die nog redelijk goed bewaard zijn.




Op de terugweg wachtte ons nog een extra verrassing, de pelikanen hadden plaats geruimd voor nijlpaarden.


Morgen vertrekken we naar Gondar! We zien, horen elkaar daar terug!











3 opmerkingen:

  1. Geweldig! Ik ben vandaag naar Coimbra geweest, mooie en zonnige dag achter de rug. Groetjes uit Porto x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo wereldreizigers , wat een hoop fantastische foto's. Inderdaad zoveel mensen in beweging en wat die allemaal meezeulen ! Wel een vraagje : Laten die zich allemaal zo graag fotograferen? of "vragen" (met gebarentaal waarschijnlijk ) jullie of jullie een foto mogen trekken ? Die lange rij mensen bergopwaarts en die op weg naar de markt kijken precies helemaal niet verwonderd dat daar zo'n twee witte mannekes foto's staan te trekken. Het zijn alleszins schitterend foto's. We kijken precies naar een documentaire van Ethiopië. Ik ben ook weer even naar de kaart gaan kijken , inderdaad een reuze groot meer . Zijn dat de watervallen van Tisissat die jullie gezien hebben ? Op "afbeeldingen " lijken die wel erg op de Victoria falls hoor maar ja daar wordt ook van verteld dat er nu heel weinig water naar beneden valt . We zullen het eens controleren in mei ;-). Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi,
    fijn om te lezen dat jullie al heel wat beleefd hebben en dat op zo'n korte tijd. Wie weet wat jullie nog allemaal te wachten staat. Het is super tof om je blog te lezen en volgen. Je tovert steeds een lach op ons gezicht.
    Ik ben al benieuwd naar alle verhalen over jullie avonturen. De nachten op zeeklassen zullen weer heel erg kort zijn. ;-)
    Nog veel plezier daar en dikke kus van ons Gitte, Larissa, Pascal en van mezelf.

    BeantwoordenVerwijderen