dinsdag 14 januari 2020

Debark, de Simien mountains en dan naar Axum


Onderweg van Gondar naar Debark! Er kan er nog altijd eentje bij!!



Het belangrijkste kledingstuk van een Ethiopiër is zijn stok. Die gebruikt hij vooral om zijn dieren op het juiste pad te houden en blijkbaar ook om de hyena's op afstand te houden. Tweede belangrijkste kledingstuk is zijn mantel of doek. Die drapeert hij rond zich. Aan de rest van de kleding hecht hij niet veel belang. Hier nog geen modebewuste mensen!



De ingang van het nationaal park, de Simien mountains! Unesco werelderfgoed! We zitten op 3200 meter.



Indrukwekkend!!



Onze eerste ranger op de uitkijk!



Onze tweede ranger met schoudergeweer, hij beschermt ons voor de hyena's en de luipaarden. De eerste ranger is voorlopig nog aan het nadenken waartegen hij ons gaat beschermen.



lunch time



Ik slaap op twee oren!!



Gieren in het park en ..... er zijn ook Ethiopische wolven maar die kregen we niet te zien. Misschien maar goed ook. 



Gelada-apen. Bij opwinding krijgen ze een rode borst. Moet ik bij "die van ons" eens op letten!!



6000 van deze beestjes leven er zo in dit park, je moet al tegenslag hebben om er geen tegen te komen!





Ze zijn met zesduizend en slapen op de rotsen omdat daar geen luipaarden of hyena's geraken. Eentje minder gaan we anders niet merken!

Morgenvroeg vertrekken we naar Axum , de heilige stad, daar slapen we twee keer!!! 






Vandaag reden we langs bergketens en...



duizelingwekkende ravijnen.



In heel Ethiopië zijn geiten, schapen, ezels .... niet weg te denken op de wegen! 



Honderden van deze haarspeldbochten deden we vandaag!



Gelukkig zijn we voorzien van een goede, krachtige auto!



Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen, meisjes op je blote voeten....




Zijn dat nu "albino's" die mensen die mij fotograferen?





Op vraag van ons stopte Dere aan een plaatselijk schooltje. Niet te vergelijken met onze klaslokalen maar dat hoefde ik er waarschijnlijk niet bij te vertellen.


Voorgevel




790 leerlingen. De kinderen zagen ons binnenkomen en stormden uiteraard allemaal naar ons, om te voelen en te kijken. Ze werden direct weggedreven door "meesters" met stokken.




                                                        het klaslokaal!


WAAAAUUUUW!!!!!! Wat een schitterende landschappen zijn we vandaag doorgereden! Eerst nog de Simien Mountains, daarna de Tegele woestijn waar we onze eerste kameel zijn tegengekomen... en maar zweten (want bijna 40 graden)...  Omdat we het in de auto zitten bij momenten zo beu als koude pap waren hebben we af en toe ook een stukje gestapt. Natuurlijk naar beneden, want naar boven is daar wel andere toebak... We mochten ook niet zomaar ergens een fotootje nemen of uit de wagen stappen, want volgens onzen Dere werd de rivier met directe omgeving beschouwd als militair gebied en dus was daar van stappen geen sprake. En ge kunt u daar natuurlijk niet zomaar uit de nesten praten met het enige Ethiopische woord dat ge kent: Salaam (goeiendag)! Ik denk dat het eerder een slechten dag zou worden... Onderweg hebben we ook een burenruzie meegemaakt waarbij de stenen in het rond vlogen... En van stenen kennen ze wel iets, getuige de kastaars die regelmatig van de rotsen naar beneden rollen tot op de rijbaan. Nu zijn we in Axum. We zijn de enigen die hier Engels spreken, een beetje hilarisch maar alles is in orde gekomen! Morgen gaan we op verkenning in Axum. We houden jullie zeker verder op de hoogte!!! Dus tot morgen...

2 opmerkingen:

  1. Wat een schitterende beelden alweer, prachtig natuurgebied !
    We zien twee reservewielen op het autodak … zullen wel nodig zijn daar . Hebben jullie ook jerrycans met naft of diesel bij ? Of zijn daar voldoende tankstations onderweg ?
    Gonda … meesters met stokken ??? Die hebben ze toch niet gebruikt mag ik hopen :-(
    En nu Axum ... blijf voorzichtig hé , luisteren naar jullie chauffeur en niet te veel risico's nemen , jullie kennende !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Marleen, of we jerrycans bij hebben dat weet ik niet. Ik reken op onze driver en de stok in de school...... werd wel degelijk gebruikt en hoe!!!! Het had wel effect want ze luisterden!!

    BeantwoordenVerwijderen