woensdag 22 januari 2020

LALIBELA

De stad is vernoemd naar de middeleeuwse koning Lalibela. Net na de geboorte zag zijn moeder een zwerm bijen boven hem en daarom noemde ze hem "Lalibela" wat honingeter betekent in de plaatselijke taal. Koning Lalibela gaf de opdracht om tien kerken uit de rotsen te houwen. Volgens de Ethiopiërs kreeg hij daarvoor assistentie van Jezus en zijn twaalf apostelen. 

Af en toe stak er een werkloze engel ook een handje toe. Volgens de "ongelovige Thomassen"  brachten 10 000 slaven gedurende 25 jaar dit werk tot een goed einde. Wij geloven de Ethiopiërs `:😃😊 

 Volgens de boekjes is het betreden van de kerken moeilijk als je minder goed te been bent. Volgens ons is het ONMOGELIJK. Langs een ruw uitgehouwen trap daal je af naar de bodem van de put. 

Een LUID biddende monnik

In de Ethiopische kerken moet je je schoenen uit doen. De vloer is er ondertussen spiegelglad en zo moet je dus tientallen ongelijke trappen nemen. Steeds weer opnieuw. Het geheel  is kort gezegd echt wel WAUW!! 


Een HEILIG bad. Vrouwen met een kinderwens en die wens gaat niet in vervulling!! Dompel je hier in en je wens gaat voor tweehonderd procent in vervulling. Volgens de plaatselijke bevolking is dit al dikwijls bewezen. Waar wij voor tweehonderd procent zeker van zijn is dat je er groen uitkomt en zeker niet alleen achter je oren.

Om de volgende kerken te zien moet je niet terug naar boven want de kerken zijn met elkaar verbonden met een labyrint van smalle gangen, tunnels en loopbruggen.  




Please, give me a hand!! I don't like it!!   Jan tegen de gids of de gids tegen Jan?? Aan jullie om dat uit te zoeken. Links en rechts een steil afgrondje van 15 meter. Er in vallen betekent volgens de gids dat je naar de hel moet. Maar gelukkig ben ik nu in de zevende hemel...


Eén van de velen!






Dat zijn de slaapnissen van de heremieten. Gelukkig zijn ze celibatair want je kan er echt niet met twee in. 






Zijn bedje is al gespreid.

Ocharme, in zijn slaap gestorven en ze hebben hem dan maar in zijn "nishuisje" laten liggen.






Ik hou het voor bezien. Ik word in geen geval monnik, nu niet en in mijn volgend leven ook niet!



Het heilig kruis wacht om gekust te worden!



De klokkenluider van Lalibella



Je waant je in Bokrijk maar dit zijn geen figuranten! Ze lezen het Heilig Boek, geschreven in het Gheze. Elke Ethiopiër kan de woordjes lezen maar alleen de priesters kunnen door hun opleiding ook alles verstaan...  







De laatste kerk is de indrukwekkendste, ze is niet verbonden met de andere. In het midden van een enorme kuil zie je het rode kruisvormige dak van de laatste kerk.  



 Hoe kwam die er uiteindelijk nog?? Sint Georgius kwam bij koning Lalibela op bezoek. Hij was een beetje op zijn teentjes getrapt omdat geen enkele kerk zijn naam had. De schoppen en de bijlen waren net opgeborgen.



 Ze hebben die dan terug boven gehaald en hebben een elfde kerk uit de rotsen gehakt. De Sint Georgius kerk. Wat krijgt die toch allemaal gedaan!!







Th 


Sint Georgius vereeuwigd.



 Langs deze lange smalle ondergrondse gang geraak je in de Sint Georgius kerk!





We hebben een heerlijk hotel, The Top 12 Hotel!  Vanop het terras, prachtig zicht!




MORGEN NAAR KOMBODCHA HALFWEG ADDIS ABEBA


7 opmerkingen:

  1. WAW! Fantastisch!
    Uit welke steensoort zijn die rotskerken gehouwen?
    Herman en Mia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gonda en Jan,

    Deze keer heeft Herman als eerste jullie post gezien!
    Wat Flor betreft : Walter neemt hem steeds mee naar zijn bos. Het domein is nu helemaal afgesloten, dus kan Flor zonder problemen zijn gangetje gaan!
    Dat doen de kalkoenen ook, overdag zijn ze weg, niemand weet waar en 's avonds zijn ze weer terug om te slapen. Ik denk dat ze voor Walter vooral aanwezig moeten zijn rond kerst en nieuwjaar 2020!!!
    Wij hebben weer een kwakkelwinter en daardoor krijgen we weer veel te vroeg voorjaarsbloemen. Iedereen is weer bang voor februari, want tijdens die maand kan het nog behoorlijk winteren! Zelf kijk ik weer met veel plezier naar het lengen van de dagen, dat is een systeem dat nog steeds werkt. En mij geeft dat steeds weer een "lentegevoel", en dat doet deugd!
    Dikke knuffel,
    Mia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey dat was weer een moeilijke wandeling maar het loonde zeker en vast . Heb ook het één en ander gegoogeld dus kunnen kijken van binnen en van buiten zonder al die smalle doorgangen en afgronden ,gewoon vanuit een luie stoel . Maar ik geef voor 200% toe dat is NIET HETZELFDE . Mar ik zie het ons toch niet meer doen of het moest in een volgende leven zijn met verse knieën , ruggen en heupen :-).Ben blij dat de Jan geen monnik wil worden alhoewel een bezoek in Westmalle of …… Hier is het zoals je leest een" grauwe- niet - echt - winter ". En je weet hoeveel ik van sneeuwlandschappen hou . Volgens herinneringen op FB lag er vorige jaar op dezelfde dag een dik laagje sneeuw in de tuin. Maar inderdaad nu staan in alle bloempotten de blauwe druifjes , tulpen en paasbloemen een 5 tal cm boven de grond. 's Morgens als ik de krant uit de brievenbus haal hoor je de merels fluiten .Volgend weekend is het vogeltelweekend . We zullen ons best mogen doen met tellen want de meesjes en roodborstjes vliegen af en aan . Ben benieuwd wat februari nog gaat brengen . Groetjes en xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad een schitterend hotel !
    Wat een uitzichten en wat een kleurrijke dekbedden . Staat zelfs op "booking". Hopelijk beleven jullie daar ook zo'n schitterende zonsondergang. Romantiek troef !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad en dan betaal je 45 dollar grandioos ontbijt inbegrepen. Wij betalen voor elke lunch of diner tussen de 500 en 600 BIRR. Dat is rond de 14 euro. We trakteren ook altijd onzen Derre dus dat is voor drie personen. Heerlijk! Zaterdag zijn we uitgenodigd bij hem thuis. We zijn benieuwd. xx

      Verwijderen