woensdag 23 oktober 2013

Baai Afrika

 

Volgende deel Afrikaanse speciallekes, na twaalf weken Afrika valt je wel het één en het andere op.

 

1)    Een Afrikaan met een bril is al even zeldzaam als een dolfijn in de woestijn!

 

2)    Er is maar één soort balpen. De eerste keer dat ik hier een balpen zag dacht ik dat het een babbelut was van bij ons aan de zee. Zoveel mogelijkheden gehad om een foto te nemen en toch niet gedaan!

 

3)    Ze mogen nog zo slordig zijn in hun doen en laten, aan het uitstallen van hun groenten- en fruitkramen kunnen wij nog wat van leren. Dat is millimeterwerk. De tomaten, aardappelen enz. liggen allemaal in kleine piramides gestapeld. Je kan dus een “piramide” tomaten kopen.

 

 

 4)    Tandenstokers worden eerst gebruikt om de oren te kuisen. Door dit smeersel glijden de stokjes beter tussen je tanden. Misschien dat dat ook eventuele gaatjes opvult maar daar ben ik nog niet uit.

 5)    Voor je met je voertuig op de openbare weg mag moet er minstens één barst in je ruit zijn. Hoe meer barsten hoe rijvaardiger je bent. Ik verdenk er hen zelfs van dat de buschauffeurs opslag krijgen bij elke extra barst.

 6) Een Afrikaan kan alles aan. Geen vracht is te groot, geen bagage te zwaar. Alles kan, niets is onmogelijk en een glimlach krijg je er nog gratis bij.

    Een krik of een put om aan een auto te werken is niet nodig. Met mankracht en een houten balk lukt het ook.

 

 

 7)    Voor je met de bus vertrekt stapt er een “prediker” op. Die rijdt dan een half uurtje mee. Ondertussen loopt hij in de gang over en weer (als er plaats is). Hij leest dan voor uit de bijbel. Van tijd tot tijd gaat zijn stem serieus de hoogte in en dan hebben we het gevoel dat hij naar ons kijkt. We maken ons dan zo klein mogelijk. Ondertussen druppelt zijn zweet onophoudelijk tussen de bladeren van zijn bijbel. In de bus naar Livingstone was hij zo in “overdrive” dat de bijbel zijn zweet niet meer kon opvangen en moest hij gebruik maken van de gordijntjes in de bus Na een tijdje verdwijnt hij zoals hij gekomen is …………….   door de deur.

    En als het prediken niet helpt hebben ze nog altijd dit om op te rekenen!

 
 

 

8)    Hun voeten zijn zeker niet uit hetzelfde “materiaal” gemaakt als de onze. Als wij hier blootvoets over de straat lopen denk je dat je het vel in blaren van je voeten kan trekken, schroeiend heet is de grond hier overal. Zij, integendeel, zijn niet gehaast en doen gerust in de blakende zon een klapke van een uur of twee zonder verpinken!

 

9)    Het is hier volstrekt uit den boze je begonnen karwei af te werken. Als je werk klaar is heb je geen verwachtingen meer in de stijl van “Hoe zal het zijn???? Dus laat je beter iets onafgewerkt staan.

 

 

10)   Als je een tekort hebt aan vrienden moet je even een vlucht nemen naar Afrika. Binnen het kwartier heb je een handvol “echte” vrienden. Ze laten je letterlijk en figuurlijk niet meer los.

 

11)  Wij proberen een werk te doen en zo weinig mogelijk mensen daarvoor in te zetten. Zij doen het omgekeerde. Zij proberen zoveel mogelijk mensen in te zetten voor één en hetzelfde werk. Nummer één legt uit aan nummer twee, nummer twee aan nummer drie, ……  nummer tien voert uit of probeert uit te voeren.

12)    Iedereen wast hier met groene zeep. Je kan het dan ook overal in grote hoeveelheden kopen.

 13)                      Afrikaanse lijfspreuken :

        -tijd kost geen geld

        -wat je vandaag nog kan doen doe je……. toch beter                 morgen

        -na zonneschijn komt geen regen

        -haast en spoed is nooit goed

-rust moet roesten

 
 
 

14)   Raadsel: Hoe komt het dat in Afrika een schilderwerk nooit klaar is?

Als de rechtermuur klaar is , is de linkermuur vol gekladderd, als de linkermuur klaar is, is de rechtermuur weer vol gekladderd ...........................

 

 Afronding

Wij westerlingen denken nogal makkelijk dat anderen van ons veel kunnen leren. Wij hebben tijdens deze trip zeker ook het omgekeerde ervaren. Deze mensen hebben heel mooie waarden als spontane behulpzaamheid, ongedwongen zijn want ze leven met ziel en lijf en vooral ....   het "genieten" dragen ze hoog in het vaandel.

Kortom het zijn stuk voor stuk prachtige mensen!!

We gaan aan Afrika vooral heel mooie herinneringen over houden.

 
 
 

 

1 opmerking: