vrijdag 25 oktober 2013

Jo'burg - Doha - Kathmandu

Ons Toontje wordt vandaag twee!!  Gelukkige verjaardag van mamie en papie!  Was je blij met je pakje?


 
 
 
 
NEPAL

Wisten jullie al dat ………..


 

 

 dit de  nationale vlag is van Nepal! Het is de enige niet vierkante of rechthoekige vlag in de wereld. De blauwe rand symboliseert de vrede. De karmozijnrode kleur is de nationale kleur. De twee symbolen vertegenwoordigen de hoop dat het land zal blijven voortbestaan zolang de zon en de maan blijven schijnen.

Ze leven nu in het jaar 2070. Midden april is het voor hen Nieuwjaar.

Met zoveel verschillende munten al betaald. Kenia: Keniaanse shilling, Tanzania: Tanzaniaanse shilling, Malawi: malawi-kwatcha, Zambia: ook kwatcha maar dan Zambiaanse, Zimbabwe: US dollars, Zuid-Afrika: rand, Quatar: rial en nu in  Nepalese roepies.  

Het is hier drie uur en drie kwartier later dan bij ons in België. Als het winteruur eraan komt (ik denk zaterdagavond) dan zal het hier uiteraard vier uur en drie kwartier  later zijn.                                                                                           
Nepal is één van de weinige landen ter wereld die geen godsdienstoorlogen hebben gekend. Het systematisch verbannen van missionarissen van welk geloof ook is daar zeker niet vreemd aan. Bovendien verbiedt de grondwet alle pogingen tot zieltjes winnen.

Vrijdag 25 oktober

Meer dan 24 uur onderweg. Veilig geland! Quatar heeft een zeer goede reputatie en uitstekende service.
Het was wel even moeilijk in Jo'burg want de meeste mensen nemen daar een vlucht naar Brussel. En ik was niet alleen die het moeilijk had!!

Het eerste dat we dachten toen we Kathmandu binnen kwamen was:  "We moeten onze bedenkingen van Afrika bijstellen"! Het is hier de hel in vergelijking met het ergste dat we in Afrika zagen. Morgen nemen we een filmpje op want dit is niet te beschrijven. Meer dan een uur reden we door "slijkpoelen" langs de meest gore barakken toen de taxi stopte bij een "hotel". We moesten daar te voet verder langs bergen afval. We zijn zeker niet kieskeurig maar dit was er ver over. Naar een betrouwbaarder adres gereden (staat vermeld in de lonely planet).
Vergeet onze woorden dat Afrika ongestructureerd is en chaotisch.  Ik vind van mezelf dat ik veel gewoon ben, niet makkelijk van streek geraak maar ik moest mezelf heel de rit inspannen om niet te beginnen krijsen! Waarom? Dat ga je morgen zien! We gaan een stukje filmen want een foto zegt niets! We zijn nu al op veel plaatsen geweest, waaronder bijna heel Afrika en Zuid-Amerika maar dit is met niets te vergelijken. Nooit meegemaakt! Ik zou zo het eerstvolgend vliegtuig terug genomen hebben. Maar het zal wel wennen . Weet op dit ogenblik niet wat doen: lachen of wenen! Uiteraard koud water in de douche en .......... echt waar ............de douchesproeiknop spuit niet over de rand van een bad maar is gewoon gemonteerd in de muur van de badkamer.

Er is wel een obstakel tussen de badkamer en de slaapkamer waardoor het water niet kan binnenlopen, maar toch... En warm water is hier blijkbaar een optie waarvoor we niet betaald hebben. Maar toch al bij al een heel behoorlijk hotelletje, zeker als ge vergelijkt met het krocht waar we eerst zijn geweest. Daar vonden ze niet eens tussen hun papierpuinhoop mijn aanvraag terug om daar te reserveren. Eten kon je er ook al niet krijgen en drinken evenmin. Hallo, een hotel??? En ze spraken alleen maar Nepalees, daar ben ik niet sterk in. Maar ik heb ze toch duidelijk kunnen maken dat ze hun kamer mochten houden.

In elk geval is Kathmandu een heel teleurstellende kennismaking met Nepal, een heel deprimerende stad die heel onverzorgd is en stinkt naar de uitlaatgassen en de pollutie. Niet voor niks lopen hier zoveel mensden rond met een neusmasker... En het verkeer is erger dan gelijk waar, ge moet echt met zelfmoordplannen rondlopen om de baan op te gaan. En dan nog met zo'n krakkemikkige karrekes... De Afrikaanse kiekenbussen zijn super de luxe coaches in vergelijking met wat hier nog durft rondrijden!

Enfin, we moeten duidelijk nog wat aangepast geraken aan onze nieuwe thuis. Het was in elk geval erg moeilijk om vanuit Jo'burg te vertrekken, niet naar huis maar naar een nieuwe bestemming... En als dag 1 dan zo tegenvalt hebt ge inderdaad het gevoel: waarom zitten we hier eigenlijk, want oost west, inderdaad thuis best. Maar goed, tomorrow is another day en we maken er zeker het beste van! tot morgen dus... papa jan



 

 

2 opmerkingen:

  1. Ai dat was voor één keer niet leuk om lezen . Dat je op de luchthaven met je gevoelens in de knoop geraakte zo van wel/niet naar Brussel daar kan ik heel goed in komen. Jullie zijn dan ook al bijna 3 maanden weg hé , dan moe van al dat luchthaven gedoe , wachten , lange vluchten . En dan nog toekomen in een vuile chaos . Moed hoor . Maar zoals je zegt eens goed slapen , effe verstand op nul , diep inademen , ( niet té diep anders neem je eerst even een zakdoek voor de mond ) , even wennen en DOORGAAN . Er wachten jullie weer ongelooflijke uitdagingen . Het komt goed . Het is bij jullie nu al middag en hopelijk zijn jullie het dipje te boven gekomen . Ik ben even gaan kijken naar het programma . Maandag even weg uit Kathmandu maar jullie zitten er dan al vlug terug voor de cursus . Ja , hopelijk went het . Volhouden , de bergen wachten én het werk in het school/weeshuis . Jullie kennende "DAT KOMT GOED " ! Groetjes en schrijf snel terug hoe het jullie gaat hoor ! xxx
    Ik ga me weer even wagen aan nummers en codes om dit te "publiceren" . Dat is telkens een raadsel van "welke letter mag dit voorstellen en is het een kleine letter of een drukletter . Als jullie dit lezen is het me weer gelukt , yes !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gek , het is 26 oktober en 7 u 35 !
      Wie kan mij vertellen waar die foute tijdsaanduiding vandaan komt ? Niet dat ik er wakker van lig hoor ! ;-) groetjes

      Verwijderen