maandag 21 oktober 2013

boemeltje Victoria Falls-Bulawajo

Hier zijn we weer, deze keer in Bulawayo. We hebben onszelf verwend na de treinreis. . Poepchique verblijf met een tropische tuin en een,
 
 
naar onze normen, super kamer met dito badkamer. Ze noemen het hier ook een backpackers lodge maar dit is dan toch eentje voor luxe backpackers.  Er is ook een keuken aan die je kan gebruiken, een keuken om "u" tegen te zeggen met spiksplinternieuw gerief en alle mogelijke voorzieningen. We hebben die gisterenavond al uitgeprobeerd... en dat allemaal voor een heel schappelijke prijs!
 


Nu onze treinreis! Het was dus inderdaad geen tgv. Wij zaterdagavond nog in de rapte een winkel binnen om eten en drinken te gaan kopen want op de trein zijn er geen voorzieningen. Jan slaat altijd een hele voorraad in want die denkt altijd dat hij gaat verhongeren als hij het eerstvolgende uur ver van een winkel gaat zijn.
Wij dus met pak en zak en grote flessen drinkwater richting "station". Kwart voor zeven stonden we daar want om zeven uur vertrok de trein! Het straffe is dat heel Zimbabwe, wij incluis, er dan ook rotsvast van overtuigd zijn dat die trein dan ook echt vertrekt want het is een "officiële" trein!! 

wachten op .................   de trein!!!
 
En inderdaad om zeven uur was er een trein maar wel een goederentrein vol kolen en dat zagen we niet direct zitten. Om halfnegen wisten we dat we gefopt waren want de locomotief werd vastgemaakt aan de "kolenwagons". Gelukkig kwamen er daarna nog een aantal wat ze hier noemen "gewone" wagons.
 
Jan in alle staten want ons compartiment was één meter twintig breed en twee meter lang. Hij wordt gek als hij in kleine ruimtes moet zitten, laat staan slapen. Nu, het venster kon helemaal naar beneden, de deur naar de gang open en daar ook nog de vensters omlaag en daarna kon hij er zich redelijk in vinden. Je kon op de zetel liggen en bovenaan nog een bed uittrekken  Dertig dollar voor de coupé, achttien uur rijplezier je kan dan ook geen suite verwachten. Normaal zaten we er met drie maar we hadden de "hele" coupé afgehuurd, die witten blijven luxepaarden.
Klokslag half negen vertrokken we en een uurtje later hadden we ons gerief een beetje heringericht want onze flessen en zakken waren niet bestand tegen het vele stoppen en vertrekken. Heel wat klauterwerk om in de gang te geraken want we moesten met onze rugzakken toch ergens blijven. Geen gemekker want we hadden er voor gekozen. Een wc (die je best zo snel mogelijk verliet)
was er wel aan boord maar om daar te geraken was het wel een iets of wat gewaagde onderneming. Je moest langs de buitendeur die niet meer dicht kon.

 
Aan dertig per uur uit de trein vallen zou misschien nog oké zijn...
Ik lag nog maar fijn boven in mijn "bed" toen de trein zo te keer ging dat ik er bijna uitdonderde. Jan zag door het venster dat de derde wagon ontspoord was. Uren later konden we verder, stoppen voor olifanten, stoppen voor buffels, stoppen in "stationnekes".

giraffen, rechts van de bomen

station ngamo
 
 
en hiermee komen ze je dan halen aan het station want wegen zijn er niet
 
 
de oplossing voor als het brandt in de trein
 
 
Van heel onze treinreis zagen we geen enkele weg, dus ook geen auto. We reden altijd door het Mosi-oa-Tunyapark van Zimbabwe. Heel leuk, game drive, met de trein.
 

 
 Eens in Bulawajo wilden we nog verder met de trein naar Johannesburg maar die trein was gecanceld. Waren wij blij dat ze dat al wisten, want voor hetzelfde geld stonden we daar weer schoon te schilderen.

 
Normaal zouden we deze namiddag de bus nemen naar Johannesburg maar het is hier zo zalig dat we nog een nachtje extra blijven. Ons visum voor Zimbabwe verloopt in de nacht van dinsdag op woensdag dus we kunnen evengoed dinsdagnamiddag de bus nemen. Er zijn alleen nachtbussen naar Johannesburg, ze vertrekken om vier uur in de namiddag en komen in Johannesburg aan om acht uur 's morgens. Het zijn deze keer luxe  dubbeldekslaapbussen, echte want we hebben ze al gezien. Voorlopig denken we nog dat ze ons deze keer niet liggen gaan hebben.

Ter attentie aan Georges en Marleen! Oktober is de heetste maand van het jaar in Afrika!!
om vijf uur in de namiddag is het in de schaduw 39 graden
 
maar geen paniek, daarnet heeft een fikse bui (en wat voor een) het weeral draaglijk gemaakt! vergezeld natuurlijk van enkele enthousiaste donderslagen en wat vuurwerk. gevolg: elektriciteit foetsie maar de generator (die hier wel brandstof heeft) heeft, heeft al orde op zaken gesteld. dat scenario heeft zich vanavond al 2 keer herhaald. en ook de kikkers bevestigen het: het regenseizoen is begonnen! tijd dus dat we hier gaan lopen, precies belgische toestanden!
 
morgen nog een dagje nagenieten en dan met de nachtbus naar onze laatste Afrikaanse bestemming: johannesburg. daar gaan we waarschijnlijk het apartheidsmuseum bezoeken en donderdag staat Soweto op het programma. de onlusten zijn daar al lang achter de rug en de veiligheid is daar echt geen enkel probleem meer, dus: allen daarheen!
 
we hopen dat jullie het in ons thuislandje goed stellen. wij hebben het hier nog altijd best naar onze zin. tomorrow is another day en natuurlijk valt er dan weer wat te vertellen! tot dan en make it the best! groetjes van papa jan, een naam die niemand in Afrika uitgesproken krijgt...


1 opmerking:

  1. hallo , jullie konden beter slapen in de treinwagon van As dan jullie reistrein daar precies .
    En dan die deur open ... gelukkig gaan jullie niet slaapwandelen . Heel de reis beestjes kijken zou ik ook wel zien zitten . De taxi aan het station dat is dan weer een heel ander verhaal . Maar jullie genieten ... dat staat vast .
    De temperatuur daar begint ons wel aan het denken te zetten . Wij opteerden voor maart zoals Zuid-Afrika dit jaar . Maar de groep ging voor oktober vanwege de bloemen , het voorjaar ! We zien wel , kijken er alvast naar uit .
    Ben benieuwd wat jullie volgende belevenissen in Nepal worden . Maar eerst daar op tijd geraken ;-) groetjes

    BeantwoordenVerwijderen