woensdag 23 oktober 2013

Johannesburg

Gisterenavond de bus genomen naar Johannesburg. Het werd inderdaad een luxe dubbeldekbus. Dat wil zeker niet zeggen dat dit niet vermoeiend is. Dinsdag vertrokken om vier uur in de namiddag en woensdag toekomen om zeven uur in de ochtend. Je kan je zetels wel goed neerleggen, je had een verhoogje voor de benen en wij zaten boven, vooraan, dus veel ruimte maar toch.... Je kan moeilijk gaan rondlopen en ik word gek als ik zo lang moet zitten. Het is voor mij een hel. Twee uur buiten gestaan vannacht aan de grens met Zuid-Afrika. Ze zouden een bus onderschept hebben die ivoor aan boord had en daar hebben wij voor moeten boeten. Alles moest uit de bus en alles werd binnenste buiten gekeerd.
Ons verblijf is hier knap. We hebben bijna een huis voor onszelf, alles heel netjes. Typisch Zuid-Afrika. Engelse dame en Engelse cottage stijl.Maar je zit in een juweeltje van een gevangenis. Hoog omringd met elektrische bedrading   Je kan je niet in Johannesburg te voet verplaatsen, ook niet met openbaar vervoer! Te gevaarlijk! Dus moet je altijd op een taxi beroep doen. Stel je voor!! Je gaat eten en de taxi wacht buiten tot je klaar bent. Niet leuk maar het kan niet anders. Geef ons maar Malawi, Tanzania ............. daar voelen we ons thuis!
Deze namiddag naar het apartheidsmuseum geweest met als spilfiguur Nelson Mandela. Je voelt je niet zo best als je er rond komt. Niets om fier op te zijn.
Toen we binnen gingen kreeg ik een kaartje met nie-blankes, het moest weer lukken!!!!

 
Jan kreeg een kaartje met blankes. We moesten dus ieder een aparte ingang nemen om je zeker het verschil te laten aanvoelen . Ik wist niet goed wat me overkwam! Ondertussen wacht de chauffeur buiten. We hebben hier al meer uitgegeven aan een taxichaffeur dan anders voor een hele week "all in"...
Op de brochure die we meekregen staat : apartheid is exactly where it belongs - in a museum...............     the apartheid museum!!      kort maar goed samengevat.
Morgen gaan we naar Soweto en dan nemen we een vlucht naar........... Doha   ...............en Kathmandu    Slaapwel!!!

we zijn er dus toch weeral geraakt! zoals altijd de airco in de bus dag en nacht aan. gevolg: ge zijt bij aankomst bijna diepgevroren en de rest van de dag heb ik dan ook kou gehad. en dat gevoel is er na ons bezoek aan het apartheid-museum niet op verbeterd! wat mensen andere mensen toch allemaal kunnen aandoen... we zitten nu opnieuw in de "westerse" wereld. moderne gebouwen, fast food restaurants naast gelukkig ook nog wel andere, winkelcentra,... en blijkbaar ook veel kleine en grote criminaliteit. johannesburg is wat dat betreft nummer 1 in Zuid-Afrika! in elk geval tijd dat we hier vertrekken! en dat doen we dan ook morgenavond. zonder twijfel gaan we weer een nieuwe cultuurschok tegemoet, we kijken er naar uit wat het gaat worden! (en jullie hopelijk ook)... saluutjes en tot morgen bij leven en welzijn!!!     papa jan

1 opmerking:

  1. Inderdaad heel benieuwd naar jullie volgende reeks avonturen . En ook benieuwd naar de opvallende verschilpunten en / of gelijkenissen met de wereld die jullie nu stilaan achter jullie laten .
    Hopelijk snel weg uit Johannesburg , hoe erg het ook is . Wij kwamen ook uit de luchthaven , ons reisbusje in en weg , ver weg van Johannesburg. Maar zoals jullie ook zeggen is het voor een groot deel een "westerse wereld " waar het "Afrika gevoel " mijlenver ver weg is en we niets verloren hebben . Hop naar Kathmandu !

    BeantwoordenVerwijderen