vrijdag 23 augustus 2013

Morgen Zanzibar

Vandaag sluiten we Bagamoyo af. Prins en prinses af! Morgen vertrekken we naar Zanzibar met tuktuk  en ............
Het was hier veel warmer dan de vorige plaatsen waar we waren. Het is hier ongeveer achtentwintig graden maar we zitten natuurlijk aan het water. Wind doet dan wel deugd. 's Nachts koelt het niet erg af. We hebben wel airco maar dat ronkt veel te hard.
Onze planning van vandaag is weer helemaal anders gelopen maar dat zijn we al gewoon. We gingen een "enkele uren tocht" maken en dan moet je eventjes voorbij de zoutwinningen.  Daar vonden ze ons groot bezoek. We moesten in de "office" binnenkomen en in het gastenboek onze naam en adres schrijven. Zo'n office in Tanzania kan je bij ons met niks vergelijken. Je geraakt er in elk geval op een half uur niet uitgekeken. Ze hebben wel alles maar niets is nog heel. Een bureaustoel zonder bekleding of zonder zit, een tafel met drie poten, een andere stoel dient dan als vierde poot enz.. Maar de manager was fier als een gieter dat hij ons kon ontvangen. Wij wilden echt voortgaan wandelen maar er was geen houden aan. We kregen een hele rondleiding langs de zoutwinning. De mensen werken daar van zonsopgang tot zonsondergang voor zeventig dollar.

Hij heeft baobabvruchten uit een boom gehaald en die op een steen opengeklopt voor ons. 
een baobabboom

de vruchten, de schil is zo hard als van een kokosnoot

na vijf weken wordt het water rood en dan is het zout klaar om gekapt te worden
 
De inhoud van een baobabvrucht smaakt een beetje naar citroen, ze maken er sap van. De rondleiding kon voor hem niet lang genoeg duren. Uiteindelijk dacht hij dat we de weg nooit meer terug gingen vinden en moest er een werknemer met ons mee als begeleiding. Die mensen willen ons veel te veel beschermen en dat is soms lastig. Twee uur na ons vertrek stonden we terug aan zee . Na veel aandringen ging de werknemer toch terug en konden we onze tocht voortzetten (andere richting dan dat hij aantoonde)

Wat zagen we nog voor leuke of "andere" dingen!


Met hun machete kappen ze een trap om zo aan de palmnoten te geraken. Met blote voeten, geen klimijzers.
Dit is hun hele hebben en houwen en toch roepen ze welgemeend  "welcome" als je voorbij komt
patchwork in hout om de boot te herstellen, hij vult daarna de reten nog op met dierlijk vet

ik had tien seconden om door het water te waden en bij Jan te gaan zitten op "ons eiland"  gelukt!


                                                         twee van de massa's flamingo's  
 
de schooljeugd tijdens hun wekelijkse zwemles. wie heeft er al gehoord van zwemkledij???

                                                  onze lunch vanmiddag (gepikt bij het ontbijt)

Morgen horen we elkaar weer in Zanzibar!!!!

dag bloggers! vandaag dus weer een dag op z'n tanzaniaans gehad. de hele dag in de weer en niks volgens planning. we zijn echt helemaal aangepast... bij het bezoek aan de zoutmijn zeg ik tegen de manager: de mensen moeten de hele tijd zout kappen in het water (zo'n 30 cm). dat is toch heel onaangenaam en ongezond? waarom pompen jullie dat water niet eerst weg? hij antwoordt laconiek: omdat we dat achteraf doen! tanzaniaanse logica, daar valt je mond soms van open...

de man die op de foto in de palmboom aan het klimmen was, wou eigenlijk helemaal niet op de foto. en maar roepen: no photo, no photo!!! palmnoten kappen om daar nadien hééééél sterke drank van te maken is eigenlijk niet toegestaan...

en nu zit bagamoyo er op. morgenvoormiddag vertrekken we voor een paar dagen Zanzibar. allicht hebben we morgen weeral wat te vertellen. groetjes van de travellers en tot een volgende blog!


1 opmerking: